Valpreventie

Bij het vallen spelen verschillende risicofactoren een rol: mobiliteit en evenwicht, duizeligheid, gezichtsvermogen, incontinentie, gedrag en cognitie, valangst, medicatiegebruik en omgevingsfactoren.

Een valpartij kan grote gevolgen hebben. Het is in eerste instantie al vervelend om mee te maken. Als je er ook nog letsel aan overhoudt kan dit betekenen dat je daarna minder goed uit de voeten kunt en meer hulp nodig hebt. Je verliest misschien je zelfstandigheid.

Als je daarna angstig bent om nog een keer te vallen dan helpt dat ook niet mee. De kans op vallen wordt dan juist groter.

Het is dus heel belangrijk om juist te voorkomen dat je valt. En daar kunnen we je bij helpen!

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat ergotherapie heel effectief is bij de valpreventie. Juist de combinatie van advies en oefenen vermindert de kans op vallen.

Omdat er verschillende factoren een rol kunnen spelen bij een verhoogd risico op een valpartij, werken we samen met andere disciplines in de zorg zoals de fysiotherapeut en praktijkondersteuner van de huisarts en nog anderen.

Binnen Gezondheidscentrum de Eik, Stichting Zorghuus Vorden en met fysiotherapie MedSupport werken we structureel samen met de andere disciplines.

Zo werken wij bij valpreventie

Eerste contact

We maken een afspraak bij je thuis op een dag en tijdstip dat voor jou prettig is. Hier mag gerust iemand bij aanwezig zijn die jou goed kent. Dit kan juist prettig zijn.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek inventariseren we samen de problemen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Wat niet meer zo goed lukt of wat je niet meer zo goed durft vanwege het risico op vallen.

Observatie en analyse

De dagelijkse activiteiten die lastig zijn gaan we observeren zodat duidelijk wordt wat het lastig maakt en vooral hoe we dat kunnen verbeteren.

We brengen de valrisico’s in kaart door de valanalyse af te nemen. Hierbij worden alle risicofactoren goed in kaart gebracht. Omdat de risicofactoren zo divers zijn, kan het zijn dat de fysiotherapeut of de praktijkondersteuner er ook bij betrokken wordt. Zo bereiken we het beste resultaat.

Behandeling

Als duidelijk is waar in jouw situatie het risico op vallen het grootst is, gaan we die als eerste proberen te verbeteren. Dit doen we door te oefenen en hierover advies te geven wat je het beste kunt doen.

Wij kunnen aan de slag met bijvoorbeeld:

  • Handiger worden in het veilig gebruiken van uw rollator als u die heeft;
  • Het oefenen van activiteiten om de angst om te vallen te verminderen;
  • Bewust te zijn van u gewoontes en een veiligere gewoonte aanleren;
  • Aanpassingen in de woning bijvoorbeeld een extra handgreep of betere verlichting, maar ook bijvoorbeeld betere loopruimte creëren voor het gebruik van de rollator.

Meer informatie

Wil je meer weten over onze zorg voor ouderen, bezoek dan een van onze andere pagina’s of download onze brochures.