Parkinson

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte in de wereld. De kenmerken van de ziekte van Parkinson zijn de traagheid van bewegen, stijfheid van spieren, het trillen van de armen in rust en meer klachten ervaren aan 1 zijde van het lichaam. Het bijzondere aan deze ziekte is dat o.a. het automatisch bewegen en denken achteruit gaat.

Enkele voorbeelden van problemen die mensen met Parkinson ervaren zijn het aantrekken van de jas, het in en uit bed gaan of omdraaien in bed of bijvoorbeeld het pinnen bij de pinautomaat. De moeilijkheid bij het pinnen zit hem in dat je meerdere dingen tegelijk moet doen onder tijdsdruk.

Er bestaat gelukkig goede medicatie en doordat we de ziekte steeds beter begrijpen zijn er veel behandelmogelijkheden. Wij als ergotherapeuten richten ons vooral op jouw dagelijkse activiteiten. Wij zoeken hierbij altijd de samenwerking op met je andere gespecialiseerde Parkinsontherapeuten.

Zo werken wij bij Parkinson

Eerste contact

We maken een afspraak bij je thuis op een dag en tijdstip wat voor jou prettig is. Hier mag gerust iemand bij aanwezig zijn die jou goed kent. Dit kan juist prettig zijn.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek inventariseren we samen de problemen waar je in het dagelijks leven tegen aanloopt. Hoe deze activiteiten gaan en hoe tevreden je hier mee bent. Tijdens dit gesprek en/of een vervolggesprek zorgen wij ervoor dat je voldoende tijd krijgt om je verhaal te doen, juist omdat het denken wat trager kan gaan.

Observatie en analyse

Dan volgt er een observatie van de activiteiten waarin je de problemen ervaart. We krijgen dan een beter beeld van hoe de Parkinson zijn uitwerking heeft in het dagelijks leven en waardoor de activiteiten niet goed uitgevoerd kunnen worden.

Belangrijk is om te weten dat we veel tijd geven aan elkaar leren kennen en een vertrouwde sfeer te creëren. Juist omdat de ziekte Parkinson zo complex is helpt het om de oplossingen samen te bedenken.

Behandeling

Als we weten welke activiteiten lastig gaan voor jou gaan we hier samen de doelen opstellen. Daarna gaan we dat oefenen wat nodig is.

Het kan zijn dat we de activiteit op een andere manier gaan uitvoeren of dat we hulpmiddelen gaan inzetten om een activiteit uitvoerbaar te maken.

We passen ons hierbij aan jouw leerstijl aan. Ook kan het zijn dat we eventuele andere betrokken gespecialiseerde Parkinsontherapeuten inschakelen om gezamenlijk tot een plan te komen.

Meer informatie

Wil je meer weten over onze zorg voor ouderen, bezoek dan een van onze andere pagina’s of download onze brochures.

Manou Woerts

Manou Woerts

Ergotherapeut