Chronische pijn of vermoeidheid

Wil je aan de slag om met je chronische pijn en een meer tevreden leven te leiden? Een manier vinden waarin de pijn of de vermoeidheid niet meer alles bepaalt?

Bij chronische pijn kan je hele lichaam hier aan meedoen en kan het voelen alsof de pijn veel sterker is dan waar je in eerste instantie last van had. Allerlei factoren kunnen meespelen in hoe jij de pijn ervaart. Denk aan hoe je vroeger hebt geleerd om met pijn, emoties en gedachten om te gaan. Over wat je wel of juist niet zou moeten doen. Hierbij kan ook je omgeving een rol spelen.

Al deze factoren kunnen meewerken aan hoe je lichaam reageert. Soms is dit lastig te begrijpen. Mogelijk ervaar je ook dat je omgeving er ook niets van begrijpt. Dit maakt het extra lastig om er mee om te gaan.

De behandeling bij chronische pijn

Ieder mens is uniek. Juist daarom gaan we bij de behandeling specifiek van jou uit. We gaan ervan uit dat jij op jouw manier probeert de beste aanpak te kiezen. De ergotherapie is er op gericht dan je weer grip krijgt op je dagelijkse handelingen en je eigen leven. Je leert andere keuzes maken. Voor dit veranderproces ben en blijf je zelf verantwoordelijk, maar wij helpen je daarbij. Hierbij speelt een grote rol dat je jouw lichaamssignalen beter leert opmerken en begrijpen.

Zo werken wij bij chronische pijn of vermoeidheid

Eerste contact

We maken een afspraak voor een intakegesprek bij je thuis of op de praktijk.

Intakegesprek

Tijdens de intake staat jouw verhaal centraal. Wat heb je gedaan, maar ook wat heb je juist niet kunnen doen door de klachten. Je gaat zo concreet mogelijk vaststellen wat je zou willen bereiken, verbeteren of veranderen.

Als het nodig is, geven wij meer uitleg over chronische pijn.

Observatie en analyse

Helemaal afhankelijk van jouw situatie en doelen maken we een plan. Dit kan beginnen met het doen van een activiteit ter observatie of met het inventariseren van je activiteiten op de dag of week en de keuzes die jij hierin maakt.

Behandeling

Bij de ergotherapie is jouw dagelijkse praktijk altijd het uitgangspunt. Verandering begint door anders te doen. Je gaat proberen weer contact te maken met plezierige ervaringen en activiteiten die voor jou van betekenis zijn. Hoe kun je ook alweer in een goede houding iets doen. Vaak wordt er gewerkt aan een balans in het dagelijks leven. Hierbij kan een structuur of dagplanning inzicht en controle geven, maar aan de andere kant ook vrijheid en ruimte.

Vanuit balans en structuur kan er ook weer gewerkt worden aan een opbouw in activiteiten.

We richten ons op jouw dagelijks leven en minder op de pijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over onze zorg, bezoek dan een van onze andere pagina’s of download onze brochures.

Ellen Lammers

Ellen Lammers

Praktijkhouder, ergotherapeut, re-integratieprofessional en ASITT-therapeut.